nu är vi här...

Gravid vecka 6

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Barnet

När embryot är så här litet mäter man oftast längden mellan huvud och stjärt då benen är svåra att mäta. Nu är bildandet av organ i full gång. Lever, lungor, bukspottkörtel och sköldkörteln står på tur att bli till. Hjärtat slår med en kammare. I ansiktet är munöppningen skapad och underkäken börjar ta form. Tarmsystemet bildas med framtarm, mittarm och baktarm. Navelsträngen utvecklas. Små knoppar till armar och ben börjar utformas.

Längd huvud till stjärt 7 mm.

Mamma

Har du precis börjat misstänka att du är gravid är det dags att göra ett graviditetstest. De finns att köpa på apoteket. Testerna är mycket säkra. Kontakta sedan barnmorskemottagningen/ mödravårdscentralen.

Många gravida kvinnor känner av halsbränna, förstoppning eller trötthet. Hormonella förändringar gör att du får mer genomblödning i kroppen vilket kan leda till att slidan kan få en rödlila färg. Din livmoder börjar växa.

Risken för missfall är större under de första tolv veckorna. Du kan inte själv påverka missfallsrisken så koncentrera dig istället på att leva sunt, äta bra, röra på dig och sov när du är trött.

Tobak

Om du har tänkt sluta röka eller snusa är det hög tid att göra det när du är gravid. När du röker eller snusar får du i dig många skadliga ämnen som tas upp av blodet och når fostret via moderkakan och navelsträngen. Läs mer om tobak under Livsstilsfrågor i menyn till vänster eller länkarna till höger.

Pappa/partner

Att göra graviditetstestet tillsammans är spännande. Om din partner är gravid syns vanligtvis två streck eller ett plus. Det finns flera olika slags tester som ger olika utslag. Det positiva resultatet kan ge en svindlande känsla som direkt sätter igång många tankar och funderingar. Det kan ta en tid innan befruktningen lyckas och för ett par som gärna vill bli med barn är varje negativt besked nedslående. Prata med din partner om hur du känner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0