inskrivningsdatumet.

Skulle egentligen ha gått till MVC förra fredagen men den flyttades fram. Igår fick jag ett nytt datum 23 Juli !!! Härligt .
Vi har fått ett datum nu 7 januari 2010 .. Då kommer pyret! Längtar!

v12

Nu har jag blivit rundare kring magen -. på jobbet har dom än inte fattat varför det kan vara så ...
JAg tycker inte jag är såååå hiiimla trött längr utan känner mig lite lite piggare faktiskt .Bra va!?

vi målar här hemma:

Är det säkert att måla under graviditeten?

Skrivet för Sverige

BabyCenters redaktion svarar:

Man vet inte helt säkert hur kemikalier och lösningsmedel i färg påverkar det ofödda barnet. Det enklaste och säkraste svaret är att det kanske är bäst att låta någon annan göra målarjobben tills bebisen är född.

Målning utsätter dig för en hel del olika kemikalier. Eftersom det är så svårt att mäta hur mycket av dessa substanser som tas upp i kroppen, är det svårt att säga exakt vilka risker det kan föra med sig för gravida kvinnor.

En särskild risk är blyhaltig färg. Förr i tiden var det vanligt att färg innehöll olika blyföreningar, eller (om man går tillräckligt långt tillbaks i tiden) blyvitt. Vid bortskrapning av sådan färg frisläpps blydamm, som vid inandning kan vara farligt för både dig och det ofödda barnet. Att skrapa eller slipa bort färg bör därför undvikas.

En del forskningsresultat pekar mot att risken för fosterskador ökar om man utsätts för lösningsmedel under graviditeten. En studie visade att kvinnor som regelbundet utövar hobbies där det förekommer lösningsmedel - som bilreparationer, målning, och färgborttagning - löpte 2-4 gånger högre risk att föda barn med gastroschis (en öppning i främre bukväggen, så att tarmarna inte hålls inne i bukhålan). Dessa kvinnor löpte m a o risk att föda barn med gastroschis i en av 1250-2500 graviditeter, jämfört med en av 5000 kvinnor som inte utsatts för lösningsmedel under graviditeten.

Naturligtvis får en person som regelbundet utsätts för kemikalier i sig större mängder än någon som bara kommer i kontakt med dem enstaka gånger. Forskare vet inte vilket effekt de kemikalier och lösningsmedel som färg kan innehålla har på en gravid kvinna som bara målar om barnkammaren. Du kan m a o jämföra fördelarna med att måla om med den lilla möjliga risk att det påverkar ditt barn negativt. Om du bestämmer dig för att fatta målarpenseln, är det klokt att vidta följande försiktighetsåtgärder:

· Begränsa tiden du håller på med målarprojektet. (Eftersom det är svårt att avgöra precis vad som är säkert, får du nog använda sunt förnuft.)

· Sörj för god ventilation och sov inte i nymålade rum.


· Skydda huden med långa ärmar, byxben och handskar.


• Ät eller drick inte i arbetsutrymmet.


Ehhh visst kan jag fortsätta ,fast inte alltför länge!

Det artar sig !!!!

Du är i vecka 11
 
 

Eventuellt illamående brukar nu avta i frekvens. Blodmängden i din kropp ökar och kommer och kommer att göra det till och med den 30 veckan. Dina händer och fötter kan kännas varmare, på grund av att du har mer blod som cirkulerar.

Kroppen behöver extra mycket vätska och du kan känna dig törstigare än normalt. I denna vecka har du normalt gått upp ca 1kg, men kvinnor som lidit av illamående kan istället ha gått ned i vikt fram till nu.

Omkring v.11 är det möjligt att utföra en chorionbiopsi, en test där ärftliga sjukdomar och kromosom rubbningar kan upptäckas. På grund av missfallsrisken är dock fostervattensprov en vanligare metod.

Ditt barn är 44-60mm långt från huvud till stjärt. Könsorganen började ta form i vecka 10 och utvecklas nu, men än går inte att se vilket kön barnet har. Nu har barnets alla viktiga organ bildats och eftersom de inte kommer att förändras annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång. Även risken för påverkan av infektioner och vissa läkemedel minskar. I slutet av veckan är barnet dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Under ögonlocken börjar irisarna att bildas, de kommer så småningom att skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Öronen fortsätter att utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan.

Vill du förbereda dig på vad som komma skall, erbjuder vi en förmånlig prenumeration på tidningen Vi Föräldrar till specialpris.

Många drabbas även av svampinfektion och underlivssvamp under graviditeten. Läs mer info om detta. Graviditetskalender Graviditetskalendern
 
 

Ser nån snart...

Tycker nu att det  börjar att bli jobbigt att ta på sig kläderna. De byxor o tröjor som bara för en stund sedan satt som gjutet på mig , börjar bli jobbiga att knäppa och tröjorna kommer inte ned riktigt ,om jag säger så .

Nog för att jag som imorgon går in i 11 v så kan jag tycka att det börjar synas. Nog för att jag inte var direkt smal innan men nu ser det ut som en liten plutmage. Min yngsta som idagarna fyllde 15 sa till mig att antingen så tror man att du har gått upp i vikt eller så anar man bebis,..
Hon är så om sig o kring sig ..

Min sambo tycker att det bara är mer att tycka om , Bara till hans fördel , När jag sa till han att bhn hade fått sig en större stl. "Bara till min fördel" Pussa dig nånstans...PHU....!!!!

nu börjar...

Kände att idag så hade jag en liten känsla av sug . Har absolut inte haft det innan ,förutom att jag gick upp och åt lite snabbt på morgonen fast jag inte var hungrig, för att illamåendet skulle hålla sig i schack..

Men idag så kom känslan av sweizernöt ,,mumma
Jag har iofs inte satt i mig choklad kakan än och vet inte om jag kommer att göra det heller. Och det konstiga med det hela är att jag har nästan haft avsky för choklad innan så jag vet inte ..


Är det nu det kommer allt det där man har hört om sug o begär ?? !!!

....

Mamma o bäs mår bra .. Håller på att bli lite smårund kring magen ...HI hi hi

Fick tips!!!

Berättade för min väninna att jag väntade bebis . fick då tips av henne att genast starta med folsyra och järntabletter.
Folsyran var för att barnet inte skulle

Livsmedelsverket och Socialstyrelsen har gemensamt gett ut en rekommendation om folsyra och graviditet. I vissa länder - dock inte i norden - med hög risk för missbildningar i centrala nervsystemet såsom spina bifida (ryggmärgsbråck) och anencefali (svår hjärnmissbildning) har man visat att risken för dessa fosterskador kan minskas om den gravida kvinnan tidigt i graviditeten intar extra doser av vitaminet folsyra.

STARTADE GENAST MED DET !!!

Sedan så var det järntabletter : Det insåg jag att det var ett måste . Kan ju somna stående efte en dag på jobbet!!!
Så nu intar jag minst 3 tab järn och 1 tab folsyra varje dag ..

Tack för tipset !! :)

Här är vi nu ...

Du är i vecka 10
 
 

Livmodern är av en apelsins storlek och fortfarande dold i bäckenet. Vanligtvis är det dags att börja använda en bra stödjande BH. Hittar du en som passar riktigt bra och den dessutom går att justera i omfånget kanske du kan klara dig med den under hela graviditeten. Titta bland våra Mammakläder i vårt branschregister för att hitta lämplig affär.

Kanske märker du att du blir upprörd och irriterad på saker som du inte skulle bry dig om i vanliga fall. Det beror på graviditetshormonerna, och humöret kan försämras ytterligare på grund av naturlig oro över graviditet och stundande moderskap.

Moderkakan börjar producera progesteron. Processen är klar i slutet av vecka 14 och då är moderkakan klar för att överta gulkroppens funktion. Barnet är åtta veckor gammalt och 31-42mm långt från huvud till stjärt. Ditt barn är nu inte ett embryo längre utan ett foster. Huvudet ser fortfarande för stort ut för kroppen, ögon och näsa ör tydligt urskiljbara. Tjugo pyttesmå tandanlag bildas nu i tandköttet. Barnets vrister och handleder har bildats och det går att skönja fingrar och tår. De flesta lederna har bildats, nervsystemet fungerar och många inre organ fungerar. Lungorna fortsätter att utvecklas, och i bukhålan växer inälvor och mage till sig. Njurarna förflyttar sig till sin rätta plats i övre delen av bukhålan. Hjärtat är i princip helt färdigbildat.

I många landsting sker inskrivningen i vecka 9-12. Blodprov tas som testas mot olika sjukdomar. Inskrivningsvikten brukar också dokumenteras.

Hur du tecknat en gratis MammaBarn försäkring hos TryggHansa börjar den gälla i vecka 10.

 
 
Foto från navelsträngen i vecka 10 från Lennart Nilssons bok Ett barn blir till som går att köpa direkt i Gravid shop. Publicerat med tillstånd av Albert Bonniers Förlag.

 

Pappa igen...


Kände att det var ett tag sen jag skrev något.. kanske tid nu!

Var på en bilutflykt i helgen med mamma.. jag satt med min hand på hennes mage för att bara känna lite grann. du vet som att man kunde känna en spark redan nu. Att veta att du växer där inne gör mig så lycklig, och jag vet att mamma känner likadant.
Vi har haft en hel underbar helg tillsammans och ätit gott och mysigt massa.

Tack min älskade kärlek för allt du gör för mig!

Trött

Fortfarande otroligt trött ,.kan nästan somna stående på jobbet. Och dom vet inget än ,lite svårt att hålla det hemligt ,fast jag har gett mig fan på att de ska inget veta förräns magen börjar synas lite mera.. Nu pylsar jag på mig kläder,för har jag inte det så kan man ana en liten liten mage därunder med en bebbi i ... Mitt lilla pyret !!!

pyret

Nu är det lilla pyret inskriven hos barnmorskan. Vi ska dit  i slutet av juni.
Det är lite spännande fast det är mitt 3 dje. Jag var mycket yngre m,ed mina 2 andra så den tiden har jag inte glömt men det var himla längesedan. Så nu känns det som om jag är förstföderska igen.

Jag mår mycket bättre nu. mår inte riktigt illa längre men är otroligt trött!!
kan det vara järnbrist måntro?

Men det känns lite spännande ..eller rätter sagt mycket spännade.


kvällstrött

Och väldigt flimrig över ögonen. Så har jag gått å blivit nu .
tycker det är lite jobbigt !
känns som om jag har migrän stuket över ögonen. Usch va jobbit !
Min yngsta som inte är så liten ,har undringar hela tiden .Som när ska man känna sparkningar, hur det kommer att kännas när huvudet kommer ut .. Och andra funderingar hela tiden.
Hon vill lixom vara med i det hela!
Kanske hon ska få följa med på ett ultraljud!! Det kan hon uppskatta . Kanske den större med !

v9

nu är jag här :
Du är i vecka 9
 
 

Livmodern har nu blivit dubbelt så stor som innan du blev befruktad. Du ser inte gravid ut än men kanske märker du att byxorna sitter tajtare i midjan. Nu kan en del tecken på hormonella förändringar synas i hyn. Rynkor syns mindre, vissa kvinnor får finnar, tandköttet mjuknar och det är mycket viktigt att sköta dentalhygienen under resten av graviditeten. Vidare kan sköldkörteln vara mer framträdande. Kring bröstvårtorna kan det dyka upp små upphöjda knutor som kallas Montgomerys körtlar.

Ditt barn är 22-30mm långt från huvud till stjärt. Embryot börjar nu mer och mer se ut som en baby med fingrar och tår på händer och fötter. Armar och ben växer fort, ögonlocken täcker nästan hela ögonen och en näsa sticker ut. Barnet rör sig nu försiktigt och tränar sina muskler, men eftersom fostret är stort som en vindruva kan modern inte känna rörelserna än. Under denna vecka utvecklas diafragman och det är tack vare denna muskel som barnet kan andas efter födseln. Inälvorna som började bildas från navelsträngen, transporteras till bukhålan som blir större allt eftersom fostret växer.

På vissa platser kan man nu göra vaginalt ultraljud för att se hjärtfrekvens och även se hur många foster det är. Detta är i så fall det första läkarbeviset för att man verkligen är gravid


RSS 2.0