Lite mag bilder...

 Min mage

 15+4el5 dar!!!

Ont!!

Har haft lite ont mot vänstra äggstocken nu i några dar!! Från början av graviditeten så hade jag super ont men var o kollade, men som tur var hittade det inget som inte skulle vara där.Men nu har den börjat att spöka igen. Inte jämt men ibland. Och då hugger det så jag kan knappt stå!! Otäckt..

Men annars så är jag fortfarande lite grinig o trött o jävligt kissnödig ständigt.Usch

Är det så här det ska vara hela tiden?

Man kan undra?

Vi har varit på semester..

Pyret o jag o pappan och dennes alla syskon.
Pyrets första !!!

Här är jag nu.. (efter ett tidigt ultraljud)

Gravid vecka 14

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Barnet

Fostret kan hicka. Kroppsdelarna är nu så tydliga att man till och med kan se vilket kön det har.

Fostret rör på sig i fostervattnet.

Mamma

Den trötthet du känt i början av graviditeten kan börja avta och du börjar känna dig piggare igen. Huden på magen tänjs ut. Hos många gravida kan en mörk strimma synas mitt på magen. Den beror antagligen på hormonella förändringar och brukar oftast blekna bort när barnet är fött för att försvinna helt efter något år. Undvik att sola under graviditeten eftersom det är lätt att få pigmentfläckar.

Bröstvårtorna och området runtomkring bröstvårtorna kan bli mörkare. Din livmoder är nu ungefär lika stor som en grapefrukt. Är det andra eller tredje graviditeten kan du uppleva att magen är större än första gången. Uppdatera din familj hela tiden om hur du känner dig så de kan stötta och hjälpa dig.

Sex

Sexlusten ökar hos många kvinnor mellan fjärde och sjunde månaden. Det har att göra med att betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och att könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, helt enkelt för att kvinnan känner sig stor och otymplig och kanske är rädd att barnet ska skadas. Läs mer om sex och graviditet till vänster under Livsstilsfrågor, eller klicka på länken till höger: Tema Sex och relationer.

Pappa/partner

Graviditet och sexualitet hör ihop. Många tycker att en gravid kvinna är både vacker och sensuell. Däremot är intresset för sex under graviditeten väldigt olika för både män och kvinnor. En del är mer sexuellt intresserade och andra inte alls. Att ha sex när man väntar barn är helt normalt. Sex kan kanske bidra till att ni mår bra, att relationen mellan er blir bättre och att ni kommer varandra närmare. Men som så mycket annat handlar det om vad du och din partner känner.

Undersökningar

KUB (NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov)

KUB erbjuds bara gravida över 35 år eller gravida med svår oro. KUB görs mellan vecka 11 och 14.


MVC

Idag var jag för första gången på mvc. Blev där inskriven efter ett antal fram å tillbaka samtal mellan mig o de.
De tog en massa blod samt kollade hb och socker. Bra på bägge!
Pappan och jag visst inte riktigt om vi ska ta och kolla om kromosomerna är ett rätt antal ,så vi fick en snabb tid på em till sj-huset. Vi fick vår info om vi ska göra ett fostervattensprov eller inte. Just nu lutar det till det senare.
Men det mest otroliga var att vi fick se vårt lilla pyre. och även fick vi med oss bilder hem! Underbart kan jag säga...

Där är du ,ett litet gulligt ansikte.
Min mage v 12+6dar


v 14!!!!

Du är i vecka 14
 
 

Du bör känna dig mindre trött än i inledningen av graviditeten för nu har du kommit till graviditetens andra tredjedel, och många av besvären från första tiden försvinner. Det är mycket möjligt att du börjar må fantastiskt bra. Äntligen ser du gravid ut.

Eftersom hormonet progesteron ökat starkt den sista tiden kan du nu få trög mage. Progesteron får musklerna att slappna av. Trycket från den växande livmodern påverkar även den tarmen och hämmar dess arbetstakt. En enkel lösning på detta kan vara att dricka extra mycket vatten och äta fiberrik kost. En mörk strimma kan synas mitt på magen, den kommer förmodligen att blekna efter att barnet är fött. Bröstvårtorna och vårtgårdarna börjar också mörkna. Livmodern är stor som en grapefrukt.

Ditt barn är nu 12 veckor gammalt och 80-93mm långt från huvud till stjärt. Vikten är nästan 25g. Fostret växer nu mycket snabbt och de inre organen mognar. Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på handlederna, händer, fingrar, ben, knän och tår.

Nervsystemet har börjat fungera. Ögonlock och naglar fortsätter att utvecklas. Ögonbryn börjar framträda på barnet och det börjar växa hår på huvudet. Nu går det att höra barnets hjärta med ett ultraljudsinstrument. Barnet dricker av fostervätskan och kan kissa. Nu får det all sin näring från moderkakan, som även producerar viktiga hormoner.

Barnet tränar in- och utandning som en förberedelse för livet utanför livmodern. Men den använder inte sina lungor i sin vattenfyllda värld, eftersom barnet får syre direkt från dig via navelsträngen och moderkakan.

Har du tankar och funderingar angående mammakläder, tipsar vi gärna om vår informationssida om mammakläder.

 
 
Foto från vecka 14 från Lennart Nilssons bok Ett barn blir till som går att köpa som DVD eller VHS i Gravid shop. Publicerat med tillstånd av Albert Bonniers Förlag.
 

RSS 2.0