Här är jag nu ...

Gravid vecka 5

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Barnet

Den lilla kallas nu för embryo. Den är bara någon millimeter lång och börjar utveckla lungor. Ryggmärgen som tills nu legat helt blottad ska stängas. Anlagen till armar och ben bildas. Även de första blodcellerna och blodkärlen blir till. Hjärtat är bildat i form av ett rör. Det börjar slå. Om åtta månader blir embryot en komplett människa.

Mamma

Nu är mensen försenad en vecka och kanske börjar du misstänka att du är gravid. Brösten kan vara lite förstorade, spänna och ömma lite. Du kan behöva kissa oftare än vanligt och du kan känna av värk som påminner om mensvärk. Många hormoner produceras vilket kan göra att du känner dig trött. Det är livmodern som växer. Så fort du misstänker graviditet kan du gå till apoteket och köpa ett graviditetstest. Du kan även vända dig till mödravårdscentralen för att göra ett graviditetstest.

Illamående

Kanske mår du illa på morgonen. För vissa dröjer det ett par veckor till och många mår inte illa alls. Illamåendet kan bero på att kroppen producerar ett speciellt hormon under graviditeten som ökar upp till vecka 20. Stress och överbelastning på arbetet eller hemma påverkar också illamåendet. Läs mer om illamående genom att klicka på länkarna uppe till höger och vänster.

Tvillingar

Väntar du tvillingar kanske du känner av illamåendet mer än en som väntar ett barn. Du kan också vara tröttare och behöva kissa oftare.

Pappa/partner

Nu kanske ni har börjat märka de första graviditetstecknen. Det kan till exempel vara ständig hunger, trötthet eller illamående. För många är illamåendet värst på morgonen och du kan hjälpa din partner genom att servera exempelvis te och någon skorpa innan hon kliver upp. Pröva er fram och se vad som fungerar. Det är inte alltid hon har svaret på olika frågor eftersom det här med graviditet kanske är nytt för er båda.

Illamåendet kan påverka er vardag och för att få det att fungera får du kanske ta ett större ansvar för kök och sophantering. Tänk på att laga mat som fungerar för din gravida partner. Vissa gravida står inte ut med lukten av exempelvis stekt mat, andra har svårt för fisk, ost eller att dricka mjölk som stått öppnad i kylskåpet en längre tid.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0