vi målar här hemma:

Är det säkert att måla under graviditeten?

Skrivet för Sverige

BabyCenters redaktion svarar:

Man vet inte helt säkert hur kemikalier och lösningsmedel i färg påverkar det ofödda barnet. Det enklaste och säkraste svaret är att det kanske är bäst att låta någon annan göra målarjobben tills bebisen är född.

Målning utsätter dig för en hel del olika kemikalier. Eftersom det är så svårt att mäta hur mycket av dessa substanser som tas upp i kroppen, är det svårt att säga exakt vilka risker det kan föra med sig för gravida kvinnor.

En särskild risk är blyhaltig färg. Förr i tiden var det vanligt att färg innehöll olika blyföreningar, eller (om man går tillräckligt långt tillbaks i tiden) blyvitt. Vid bortskrapning av sådan färg frisläpps blydamm, som vid inandning kan vara farligt för både dig och det ofödda barnet. Att skrapa eller slipa bort färg bör därför undvikas.

En del forskningsresultat pekar mot att risken för fosterskador ökar om man utsätts för lösningsmedel under graviditeten. En studie visade att kvinnor som regelbundet utövar hobbies där det förekommer lösningsmedel - som bilreparationer, målning, och färgborttagning - löpte 2-4 gånger högre risk att föda barn med gastroschis (en öppning i främre bukväggen, så att tarmarna inte hålls inne i bukhålan). Dessa kvinnor löpte m a o risk att föda barn med gastroschis i en av 1250-2500 graviditeter, jämfört med en av 5000 kvinnor som inte utsatts för lösningsmedel under graviditeten.

Naturligtvis får en person som regelbundet utsätts för kemikalier i sig större mängder än någon som bara kommer i kontakt med dem enstaka gånger. Forskare vet inte vilket effekt de kemikalier och lösningsmedel som färg kan innehålla har på en gravid kvinna som bara målar om barnkammaren. Du kan m a o jämföra fördelarna med att måla om med den lilla möjliga risk att det påverkar ditt barn negativt. Om du bestämmer dig för att fatta målarpenseln, är det klokt att vidta följande försiktighetsåtgärder:

· Begränsa tiden du håller på med målarprojektet. (Eftersom det är svårt att avgöra precis vad som är säkert, får du nog använda sunt förnuft.)

· Sörj för god ventilation och sov inte i nymålade rum.


· Skydda huden med långa ärmar, byxben och handskar.


• Ät eller drick inte i arbetsutrymmet.


Ehhh visst kan jag fortsätta ,fast inte alltför länge!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0