Idag så går vi in i v18...bara nåra veckor kvar...

Gravid vecka 18

Barnet

Barnet är känsligt för ljus, det kan göra olika grimaser, vinka och reagerar på ljud och buffar.

Nu befinner sig hjärnan i ett händelserikt utvecklingsstadium.

Vikt 220 gram.

Mamma

Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska.

Resa

Många passar på att resa under graviditeten. Du kan resa som vanligt med flyg, båt, bil eller tåg. Om du är frisk finns det inga medicinska orsaker som hindrar dig från att resa, men det kan däremot kännas obekvämt och omständligt. Gör det som känns bäst för er. Läs mer om resor och graviditet i menyn till vänster under Livsstilsfrågor.

Pappa/partner

En delaktig blivande pappa har en betydelsefull roll under graviditeten. Rent fysiskt är det kvinnan som är gravid och som är i centrum. Men graviditeten påverkar er båda. Ditt engagemang och stöd till henne gör det lättare. Ditt deltagande bör inte bara handla om att serva din partner. Du måste också ta fasta på dina behov och frågor. En god relation kännetecknas av att båda mår bra, tillsammans och som individer.

Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljud

Ultraljud, som är frivilligt, görs på de flesta gravida vid graviditetsvecka 15 till 20. Ibland kan du få göra en undersökning tidigare eller senare beroende vad som behöver kontrolleras vid just din graviditet, men vanligtvis vid graviditetsvecka 17 till 19. Du har fått en inbjudan till en ultraljudsundersökning. Med ultraljud kan man fastställa tiden för förlossningen. Man kan också se hur mycket barnet har vuxit, om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt. Tänk om du väntar tvillingar!


Läs mer om att vara gravid i vårt gravidtema


Vårdguiden informerar om hälso- och sjukvården i Stockholms län. Vårdguiden finns som webbplats, telefontjänst och som tidning. Dessutom står Vårdguiden som avsändare i alla broschyrer som handlar om vården. Dygnet runt får du som bor i Stockholms län information om sjukdomar, öppettider och adresser till olika vårdmottagningar. Bakom Vårdguiden står Stockholms läns landsting. Det här veckobrevet har du fått för att du eller någon annan har registrerat den här e-postadressen på vardguiden.se. Behöver du ändra beräknad födelse kan du avregistrera dig via länken nedan och anmäla dig på nytt. Vill du inte längre ha vårt nyhetsbrev kan du klicka på länken avboka nyhetsbrev,så avregistreras din prenumeration. Vill du inte längre ha vårt nyhetsbrev kan du klicka på länken avboka nyhetsbrev, så avregistreras din prenumeration.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0